Melmelada de taronja HORTUS, una delícia de reis.

Melmelada de taronja amb coronaHistòria de la melmelada.

Encara que no se sap amb certesa l’origen de les fruites en conserva, se sap que són antiquíssimes. Probablement la confecció de gelees i melmelades va començar diversos segles enrere, als països del mig est on creixia la canya de sucre. Es creu, que en tornar els Croats van ser els primers a introduir gelea i melmelada a Europa; per a mitjans de l’Edat Mitjana les gelees i melmelades eren molt populars. L’ús de canya de sucre per elaborar gelees i melmelades es pot traçar fins al segle XVI quan els espanyols van arribar a Amèrica on van preservar les fruites.

El primer llibre de receptes escrit pel gastrònom romà Marcus Gavius Apicius als primers segles, inclou receptes per preservar fruites. Es creu que la melmelada va ser creada en 1561 pel metge de Maria, Reina d’Escòcia, quan va barrejar taronja i sucre per evitar que es maregés. La paraula melmelada es deriva del francès “Marie est malade” (Maria està malalta) però també es creu que la paraula es deriva del portuguès marmelo per referir-se al codony.

Les melmelades eren una delícia per a reis i nobles els qui exigien una varietat de sabors. Cròniques dels magnífics festins que oferia Lluís XIV, diuen que aquests festins sempre acabaven amb melmelades i gelees servides en plats de plata. Cada delícia servida a Versalles estava elaborada de fruites dels jardins i hivernacles del rei.

Veniu a la nostra botiga i gaudireu de descomptes especials i d’una degustació gratuïta durant la Setmana Medieval.

Categorias: Noticies Hortus.

Share