Arriba el bon temps a l’hort i el tomàquet n’és el rei

tomaquets-postAra ja tenim el bon temps aquí i els tomàquets comencen a fer goig. A l’obrador d’Hortus Aprodiscae preparem l’arribada de la collita d’aquests tomàquets, en farem un procés de selecció i elaborarem la nostra melmelada de tomàquet picant ecològica, amb un punt aromàtic molt suau.

Podeu consultar els plats elaborats amb aquesta melmelada a receptes Hortus>>

Una mica d’història

L’origen d’aquesta planta el trobem a la zona tropical de Centre i Sudamèrica. Sembla que el seu nom prové del nom asteca “tomatl”, “xitomate” i “xitotomate”. Els europeus van introduir la planta al vell continent el segle XVI però no va ser fins el segle XVIII que es va cultivar.

Propietats nutricionals

El tomàquet és un fruit amb un elevat contingut de vitamines i minerals. Per exemple, per cada cent grams de tomàquet hi ha de l’ordre de 1.700 UI de vitamina A i 21 mg de vitamina C. També conté vitamines del grup B i minerals com el calci, fòsfor i ferro.

Una mica de botànica

El tomàquet pertany a la família de les Solanàcees a l’igual que el pebrot, l’albergínia o la patata. El nom científic de la tomaquera és Lycopersicum lycopersicu. És una planta perenne, això vol dir que en el seu ambient natural pot viure uns quants anys.

Com cultivar

La tomaquera és una planta de clima càlid, per tant s’ha de cultivar a la primavera i l’estiu. El trasplantament es pot fer cap el mes de març a les zones costaneres o els mesos d’abril o maig a les zones d’interior. Als dos mesos del trasplantament ja tindrem els primers tomàquets i la planta no deixarà de produir tomàquets durant tot l’estiu fins que arribi el fred.

Varietats

Les més utilitzades al nostre país són les d’amanir, de branca, cherrie, de penjar, de Montserrat i de pera.

Categorias: Noticies Hortus.

Share