La primavera a l’hort

A la primavera la natura desperta de la letargia de l’hivern… mica en mica creixen els nous i tendres brots, les flors obren les seves fragàncies al món i les ocells tornen del seu exili fred amb els seus cants.

Primavera

La primavera és molt poètica i és comprensible el perquè, però el pagés ha de deixar la poesia per més endavant: se li gira feina. És una de les estacions més actives a l’hort doncs s’ha de preparar la terra i els cultius perquè s’apropa l’època de major producció de l’any. És ben certa la dita que diu “qui treballa a la primavera, prepara un bon estiu”.

Les primeres calors i les pluges primaverals produeixen una acceleració dels processos vitals i tot comença a anar molt de pressa. Haurem de treure’ns la son de les orelles si volem seguir el ritme de la natura i estar a la seva alçada amb un hort en ple rendiment.
Serà el moment de planificar els nous cultius. Què, quan i on plantarem tenint en compte les condicions metereològiques d’enguany i la rotació de cultius, tècnica indispensable a l’agricultura ecològica per a mantenir lluny a plagues, insectes i paràsits.
Abans però haurem de preparar la terra: llaurar, remoure-la, treure les males herbes, abonar-la…
La primavera, a més, com que és una estació molt canviant ens obliga a estar molt alerta i prendre mesures els dies molt calorosos o les nits molt fredes protegint convenientment les sembres.

Durant els mesos primaverals anirem introduint a l’hort, entre d’altres verdures, carbassons, bledes, enciam, cols, espinacs, patates, raves, remolatxa, pastanagues, tomàquets i cogombres. I començarem a gaudir de fruites tant sucoses i saboroses com maduixes, albercocs, préssecs i cireres. Si és que la primavera és vida!

Categorias: Noticies Hortus.

Share