Arriba el fred a l'hort

Arriba l’hivern, una estació dura pel pagès degut a les baixes temperatures però que d’altra banda és més tranquil·la donada la menor productivitat de l’hort. És un moment que hem d’aprofitar per cuidar la terra i preparar-la per a la següent temporada.

Els conreus d’estiu absorbeixen molts nutrients de la terra que hem de mirar que recuperi a l’hivern i també hem d’evitar la propagació d’insectes i/o paràsits que poden malmetre la collita. Per a aconseguir-ho, en l’agricultura ecològica emprem varies tècniques (evitant així l’us d’adobs químics i de pesticides), que a més de produir aliments lliures de residus, són respectuoses amb el medi ambient. Algunes d’aquestes tècniques les podem portar a terme a l’hivern:

  • Arrencar les plantes que ja hagin donat rendiment, eliminar les males herbes, cavar i remenar la terra per a que s’oxigeni.
  • Fer rotació de cultius, canviant-los de lloc en cada temporada per trencar el cicle vital dels insectes propis de cada cultiu i així evitar-ne la propagació.
  • Sembrar cultius que nodreixin la terra, com per exemple els llegums (faves, pèsols, llenties…)
  • Sembrar cultius que ajudin a evitar paràsits o plagues, com per exemple els alls i algunes herbes aromàtiques, com el julivert o la farigola.

L’hivern és temporada de verdures com la coliflor, la col, les bledes, els espinacs, el bròquil, l’albergínia, la remolatxa, la ceba, el rave, els porros, l’enciam de fulla de roure, la carxofa, la carbassa… I de fruites com la taronja, la mandarina, la llimona o les tan nostrades avellanes. Aliments que ens ajudaran, amb les seves vitamines i propietats, a fer front a malalties de l’aparell respiratori que ens solen afectar quan arriba el fred.

Categorias: Noticies Hortus.

Share